Crisis of kans? Je gedachten bepalen je bestemming!

positief denkenAltijd iets gewenst en de euforie ervaren dat het ook uitgekomen is? Houd dat vast, want het kan je wel eens meer opleveren dan je denkt. Andersom gebeurt ook, waar je bang voor bent of juist niet wenst, presenteert zich opeens onbedoeld. Wees dus alert van de kracht van je gedachten en dus wensen, want het kan namelijk zeker uitkomen!

Juist in deze tijden van economische crisis werkt negativiteit, somberheid en het gebrek aan vertrouwen nog verder door dan we zouden willen. Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest. De consumenten sparen massaal en houden de hand op de knip. Hierdoor daalt onder andere de omzet, winsten en dus ook het vertrouwen van ondernemers. Deze ondernemers investeren weer minder in innovatie, vernieuwingen of in toekomstige groei. Hierdoor zakken we nog verder de crisis in, terwijl de motor van groei juist vertrouwen is, waardoor er weer koop energie los komt in de markt en dit de economie weer laat groeien. Helaas werkt de huidige eurocrisis en de op eigen gewin beluste bankensector niet mee in dit vertrouwen. En als ondernemers juist willen investeren en dus krediet nodig hebben, werken banken door hun strengere regels weer niet mee. Door het oplopende tekort van de overheid moet er ook weer meer bezuinigd worden, terwijl juist stimulerend neo-keynesiaans gedrag van de overheid mede nodig is om de economie weer te laten groeien. De negatieve spiraal van onze economie gaat zo nog verder naar beneden…

Hoe kun je nu toch onder deze moeilijke economische omstandigheden als consument, ondernemer of werknemer toch dit weer zelf in eigen positiviteit en groei omzetten?

Hiervoor heb ik zelf een super inspirerend boek van Marinus Knoope [Bron literatuur: De creatiespiraal] gelezen, wat zeer aan te raden. In onderstaande wat citaten uit zijn boek.

..“De volgende creatieprocessen van wens naar werkelijkheid worden doorlopen:

 1. Wensen
 2. Verbeelden
 3. Geloven
 4. Uiten
 5. Onderzoeken
 6. Plannen
 7. Beslissen
 8. Handelen
 9. Volharden
 10. Ontvangen
 11. Waarderen
 12. Ontspannen

Deze creatieprocessen vergen wel tijd, dus heb geduld. Er komt altijd wel een moment dat het gewenste gewoon komt. Wie uitstraalt iets te willen hebben, ontvangt meer dan wie uitstraalt niet veel te hoeven. Maar daar heb je ook wel anderen bij nodig”.

“….Belangrijke stap is te plannen, want wat gepland is, heeft een sterke neiging ook te gebeuren. En er natuurlijk in geloven, want dat besmet ook anderen.”

“…Als je toch tijdens dit proces in angsten, frustratie of woede komt, is juist het advies om deze emoties groter te maken. Blaas het letterlijk op en uit het. Op een gegeven moment zul je er als vanzelf om gaan lachen. Je behoudt het gevoel van kracht en verliest het boze.

Pas dan treed je met dit gevoel van kracht en zelfrespect degene of de situatie waar je zo boos op was, tegemoet. Je kansen om nu respectvol behandeld te worden, zijn aanzienlijk gestegen. Wie angst heeft, verlangt naar meer avontuur. Wie boos is verlangt vaak naar meer respect. Iedere onaangename emotie draagt in zichzelf een schat; aan jou de taak om deze schat te vinden. Doorleef je onaangename emoties en ontdek wat voor moois ze voor jou kunnen betekenen. Deel negatieve emoties met anderen en laat ze erom lachen”.

“…Welk thema steekt steeds weer de kop op in je leven?  Beschouw dit als een gegeven naar een verwijzing naar je verlangen om bij te dragen aan een wereld waarin met dat thema iets positiefs gebeurt. Wees niet te bescheiden, maar laat jezelf gaan. Wens en werkelijkheid kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze zoeken elkaar op”.

“…Wie zijn wensen negeert, merkt dat aan het feit dat hij zich steeds vaker ergert. Ergernissen verwijzen juist naar genegeerde verlangens. Wees gewoon wie je wenst te zijn, kom er voor uit dat je zo bent en ontdek hoezeer je gewaardeerd en gerespecteerd wordt wanneer je leeft als degene die je wenst te zijn. En stel jezelf de vraag, wat zoek ik eigenlijk met de realisatie van deze wens? Het dwingt je dieper na te denken wat de essentie van je wens is. Visualiseer je wensen en kies er 1 die je tot leven wekt”.

“…Alle twijfels die bewust of onbewust in je geest achterblijven, zijn schadelijk voor je kansen op succes. Wil je succes voed je geest dan met heldere beelden en positieve verwachtingen. Je verwachtingen hebben altijd de neiging zich ook daadwerkelijk te concretiseren. Houd er rekening mee dat het inprenten van positieve gedachten effect heeft!”.

Als je vandaag, en niet wacht tot de verkiezingen, besluit om te starten met het doorlopen van deze creatieprocessen, dan maken we een goede stap om jezelf en ons land weer te laten groeien. Het vertrouwen zal daarmee ook toenemen. Misschien vind je het wat idealistisch, maar je zult verstelt staan welke energie dit gaat opleveren. En aangezien de energie en de realisatie van de wensen van iedereen op verschillende momenten vrij komt, zal dit gaan leiden tot duurzame persoonlijke en collectieve groei! Suc6!

Over Ernst de Roos

Digital marketing professional
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijke groei met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *